Turussa paljastettiin Pentti Viherluodon muistolaatta !

Suuri Turun ja Ruissalon ystävä, ”Portsan poika”, monien koko kansan tunteminen suosikkisävelmien ja lukuisien Turku-aiheisten laulujen luoja on viimein saanut oman muistolaatan.

Pentti Viherluoto (1915-2004) ja hänen kirjoittajaveljensä Aimo Viherluoto nimim. Harry Etelä (1911-1956) asuivat nuoruutensa vuosikymmenet Portsan kaupunginosassa. 

Tänä aikana heistä alkoi kehkeytyä taiteilijapari, joka sävelmillään ja sanoituksillaan, piirroksillaan  ja kertomuksillaan on luonut lähtemättömiä kuvia ja tunnelmia ihmisten mieliin.

(Yllä: Aimo ja Pentti Viherluoto Portsan kodissaan 1930-luvulla, ennen 1939 pommituksia. Alla: Puutalopihan tunnelmia! PV:n piirtämä nuotinkansi veljesten lauluun ”Iloinen soittajapoika”.)

Moni turkulainen ja turistikin tietää Viherluodon ja Portsan yhteyden, mutta missä hän täällä asui? Sitä on kyselty puutalojen kaupunginosassa tämän tästä. Nyt asia on todettavissa uutuuttaan kiiltävästä muistolaatasta, joka on saatu Pentin ja Aimon entisen kotitalon seinään osoitteessa As.Oy Wuorela, Puutarhakatu 40.

Muistolaatta paljastettiin ja sitä juhlittiin Viherluodon sävelin Portsan äskeisillä katumarkkinoilla sunnuntaina 19.5.2019.

Muistolaatan saamiseksi ovat olleet aktiivisia Viherluodon vanhat tutut ja ystävät:

Hankkeen laittoi liikkeelle, laatan kiinnitti sekä paljasti Kalle Lundmark, yksi Portsan kanta-asukkaista. Lundmark oli Viherluotojen ihailija ja kaveri jo pojankoltiaisena 1940-luvulla, ja ystävyys jatkui läpi vuosikymmenten. 

Myös laatan valmistus on portsalaislähtöistä – sen on valmistanut kyseisessä talossa asuvien Jouko ja Marita Mattilan liike ”Koristemetalli”. Mattilat ovat mm. olleet kuulemassa ja videoimassa Viherluodon esiintymisiä taloyhtiön pihajuhlissa 1970- ja 80-luvuilla.

Pentti Viherluoto -seura on ollut hankkeessa mukana ja nyt kiittää ja iloitsee tämän hienon kunnianosoituksen toteutumisesta!

As.Oy Wuorela, Puutarhakatu 40 Turku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s