Arkistolöytö mukana kesän Viherluoto-konserteissa!

Pentti Viherluodon musiikkia kuullaan ke 3.7.2019 klo 21.00 Askaisten kirkossa ja ke 10.7.2019 klo 21.00 Paraisten kirkossa

Tuolloin kuullaan tutumpia ja harvinaisempia sävelmiä otsikolla ”TUULIKANNEL – kesäisiä lauluaarteita Pentti Viherluodon tuotannosta”

Konsertin nimisävelmä Tuulikannel lienee yksi Viherluodon upeimmista melodioista ja kantaa kuulijansa syvälle sielun ja kesäisten niittyjen tunnelmiin:

”Länsituuli suvisunnuntaina / kulkee yli kukkaniittyjen. / Tuulikannel tuvan seinustalla / soittaa silloin hiljaa helkkyen…”

Solistina on upea baritoni Mikko Laiho, huiluosuudet soittaa Allan Metsätähti, piano ja urut Virpi Metsätähti – ja muutama kappale kuullaan myös urkusoolona. Askaisten konsertissa laulaa myös Maskun kanttori Joni Poutanen, Paraisilla toisena solistina on Helmi Männistö.

Ohjelmassa on tuttujen aarteiden lisäksi mm. herkullinen, vasta muutama vuosi sitten kantaesitetty sarja v:lta 1969 ”Teltantekijän lauluja” Omar Khaijamin runoihin, sekä arkistolöytö, Volter Kilven tekstiin v. 1974 sävelletty syvämietteinen laulu ”Kirkonkellot”, joka tänä kesänä siis saa ensiesityksensä!

Svengaavien foksien, valssien, tangojen ja muun rytmimusiikin tekijänä tunnettu Viherluoto kiinnostui vuosikymmenten mittaan yhä enemmän laulelmatyyppisten sävellysten luomisesta. Niitä syntyi runsaasti sekä tilaustöinä että kirjallisuudesta löytyneitten säkeitten innoittamina.

Tämän Volter Kilven tekstin säveltäjä on poiminut Kilven ”Kirkolle”-romaanin viimeisiltä sivuilta, missä kirjailija pohtii olemassaolon syvimpiä kysymyksiä – ja voi vain arvailla, miten ne ovat puhutelleet ja inspiroineet säveltäjää.

Kuten näemme, Viherluodon arkistojen kätköistä löytyy edelleen yllätyksiä ja tuoretta ammennettavaa!

Sanoittajien kirjo illan ohjelmassa on muutenkin laaja: mukana on siis tekstejä Volter Kilvestä ja Omar Khaijamista niin Veikko Laviin, turkulaiseen Pekka Niemeen kuin Pentin veljeen Aimo Viherluotoon (Harry Etelä) ja puolisoon Laila Viherluotoon. ”Kesäyö”, joka tällä kertaa kuullaan instrumentaalina, on sävelletty Mikael Choraeuksen runoon, ja on joukossa säveltäjän omiakin sanoituksia.

VM

Jätä kommentti