Tietoja seurasta

Pentti Viherluoto -seura perustettiin Turussa 25.4.2015 säveltäjän syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi, esillä pitämään ja edistämään tämän säveltäjän, muusikon ja monipuolisesti lahjakkaan taiteilijan elämäntyötä.

Pentti Viherluoto (9.3.1915 – 18.11.2004) lukeutuu Suomen kevyen musiikin uranuurtajiin. Hänet tunnetaan musiikin alalla tuotteliaana säveltäjänä (Teoston luettelossa yli 400 sävellystä, varhaisimmat 1930-luvulta) kuin myös ahkerasti esiintyneenä muusikkona instrumentteinaan kitara ja laulu.

Viherluodon tunnetuimpia sävelmiä ovat esim. Puhelinlangat laulaa, Aamu Airistolla, Musta ruusu, Kaukainen ystävä, Punaiset lehdet, Pieni polku… Niitä ovat Pentin itsensä lisäksi levyttäneet ja tehneet suosituiksi mm. Katri Helena, Olavi Virta, Reijo Taipale, Henry Theel, Veikko Tuomi, Tapio Rautavaara, Matti Salminen ja moni muu.

Neljän-viidensadan sävelmän joukkoon mahtuu paljon muitakin helmiä, sekä julkaistuja/levytettyjä että yhä esillepääsyään odottavia.

Tärkeimpiä sanoittajia ja yhteistyökumppaneita olivat Pentin veli Aimo Viherluoto alias Harry Etelä – jonka kynästä ovat kaikki varhaisempien laulujen tekstit – sekä Veikko Lavi.

Seura on ollut heti ensimmäisestä vuodestaan lähtien aktiivinen järjestämällä mm. konsertteja ja yhteislaulutapahtumia Viherluodon sävelin, julkaisemalla 100-vuotisjuhlalevyn ”Pentti Viherluoto laulaa” (sis. historiallisia äänitteitä 1940- ja 1950-luvuilta), hankkimalla kannattajikseen pitkälti toistasataa jäsentä sekä tekemällä Viherluodon musiikkia tunnetuksi eri yhteistyötahojen kanssa.

Jätä kommentti